Inkomstenvrijlating

Bijverdienen naast je uitkering

Vrijlating van inkomsten


Ontvangt je een bijstandsuitkering en werk je daarnaast? In sommige situaties mag je dan je inkomsten houden. De gemeente Den Helder neemt die dan gedeeltelijk niet mee bij de berekening van je bijstandsuitkering. Dit heet: vrijlating van inkomsten of inkomstenvrijlating. Die vrijlating kan ook als je een IOAW-uitkering of een IOAZ-uitkering hebt.

De vrijlating van inkomsten is in veel gevallen tijdelijk. Je parttime baan moet bijdragen aan het krijgen van een volledige baan. Zodat je geen uitkering meer nodig hebt.

Wanneer je werkt en je wilt weten of je in aanmerking komt voor een gedeeltelijke vrijlating van  inkomsten, kan je contact opnemen met een consulent van team Participatie. Ook kan je schriftelijk een verzoek indienen voor een inkomstenvrijlating. Bij dit verzoek geef je aan per welke datum je de vrijlating van inkomsten wilt laten ingaan.
Als je geen datum aangeeft, gaat de inkomstenvrijlating in principe in op de eerste dag van de maand waarin de aanvraag is ontvangen.

Let op: Als je een uitkering aanvraagt en  je hebt al inkomsten uit werk, dan krijg je bij de start van je uitkering geen vrijlating van inkomsten.

Gevolgen hoger inkomen

Als je vrijlating van inkomsten hebt, krijg je een hoger belastbaar inkomen. Je inkomen per maand wordt namelijk hoger. Dit kan gevolgen hebben voor de toeslagen van de Belastingdienst, en dan vooral voor de huurtoeslag.

Bijvoorbeeld:

Je krijgt vrijlating voor zes maanden met het maximale bedrag. Je krijgt dan ongeveer 15 euro minder huurtoeslag per maand als je 500 euro huur betaalt.

Hoe meer vrijlating, hoe hoger je inkomen wordt. En dat kan dus gevolgen hebben voor de toeslagen van de Belastingdienst. Om niet met vorderingen van de Belastingdienst of nare verrassingen te maken te krijgen, kan je het beste je nieuwe inkomen zo spoedig mogelijk doorgeven aan de Belastingdienst. Maak ook een proefberekening om in te schatten welke gevolgen de vrijlating voor jou heeft. De proefberekening kan je maken op www.toeslagen.nl. Of bel de BelastingTelefoon (0800) 0543 om de wijziging in je inkomen door te geven.

Nog geen account?
Schrijf je snel in!
Na het aanmaken van een account kan je direct solliciteren en informatie over je uitkering bekijken
Account aanmaken